הקשבה בבקשה!

במילה 'הקשבה' מופיעות אותיות המילה 'בקשה'. לכולנו חשוב שיקשיבו לנו, אנחנו מבקשים מהזולת הקשבה אמיתית.

כשמדברים על תקשורת בינאישית לרוב מתמקדים בתפקיד הדובר – איך נכון להעביר מסרים, איך לשכנע, איך להשפיע –  בשיחה של אחד על אחד או בפגישה עם כמה משתתפים, בעבודה, בבית – עם בן הזוג, עם הילדים.

תקשורת בינאישית והקשבה

להקשבה תפקיד חשוב ביותר בתקשורת בינאישית. אלברט איינשטיין אמר שאלוהים נתן לאדם שתי אזניים ופה אחד כדי שיקשיב יותר וידבר פחות…

רובינו נוהגים לשאול תשובות… לפני שהשותף לשיחה משיב לשאלתנו, אנחנו כבר נותנים את התשובה בעצמנו, הרבה פעמים אנו  משיבים כיועצים…נותנים עצות שמתאימות אולי לנו אך לא בהכרח למי שניצב מולינו. יתכן גם שהשותף שלנו לשיחה לא מחפש עצות אלא פשוט הקשבה..

בזמן שאנו  מקשיבים באמת אנחנו מרוכזים בדברי הדובר ולא עסוקים באיך נגיב לדבריו.

לא הקשיבו לי…

זוכרת תקופה מסוימת במקום עבודה בה הייתי בעומסי עבודה קיצוניים, עשיתי מה שציפו ממני לעשות בהתאם להגדרת התפקיד הפורמלית, ואף יותר –בהתאם לתפיסתי את התפקיד שלי.

מאחר ועומס העבודה היה בלתי אפשרי ופגע באיכות השרות שנתתי ללקוחותי בקשתי להציג למנהלי נתונים המעידים על חשיבות הפן הנוסף של תפקידי שפחות היה מוכר להם, כמו גם סיבות אובייקטיביות נוספות לעומסים, מתוך מטרה לקבל את ברכת הדרך לפועלי אשר תבוא לידי ביטוי בגיוס כח אדם נוסף לעזרי. באותה שיחה חשתי שלא מקשיבים לי, שהמילים שלי מתפוגגות בחלל החדר ולא מגיעות לאוזני המאזינים. התכוננתי לקראת השיחה – להצגת נתונים רלוונטיים ולהעברת מסרים שנראו לי חשובים. נערכתי גם לתשובות אופציונליות לשאלות הבהרה שהנחתי כי אני עשויה להישאל. בהגיעי לפגישה גיליתי אזניים ערלות.. שמעתי מנהלים שבוחרים להקשיב בעיקר לעצמם, אנשים שנעולים על נקודת מבטם, שלא קשובים לדעות שונות. סיטואציה זו זכורה לי כחוויה מאוד לא נעימה, מעליבה ומתסכלת.

"כשאני אומר לך משהו ואתה רק "יופי, יופי" משיב,
אני יודע שאתה בכלל לא מקשיב"         

יהודה אטלס מתוך הספר: "והילד הזה הוא אני"

טכניקות להקשבה

ישנן טכניקות שונות להקשבה פעילה. דוגמאות:

  • שתיקה (יכולה להיות מלווה בהנהון קל מעת לעת) – מאפשרת לצד השני לדבר מתוך ידיעה שמקשיבים לו ולא מפריעים לו באמצע דבריו.
  • שיקוף דברי הדובר – חזרה על הנאמר בצורה תמציתית, מאפשרת לדובר לשמוע את עצמו ולמקשיב לוודא שהבין את הדובר.
  • שאילת שאלות הבהרה – מאפשר לחדד את ההקשבה ולוודא שאנו מבינים היטב את הדובר.

הקשבה זו מיומנות, וכמו כל מיומנות דורשת תרגול.

"כשאתה מדבר, אתה רק חוזר על מה שאתה כבר יודע.  אך כשאתה מקשיב, אתה עשוי ללמוד משהו חדש" 

דלאי למה


מוזמנים ליצור קשר ולתאם פגישה

  • Hidden